Kaapdiegoeiekoop

Muziektheater | Opera

Spectaculaire strandopera

 

Bereid je voor op een spectaculaire muziektheatervoorstelling aan zee! Met surreële beelden, ingenieuze decors, zang, dans, percussie, spel en spoken word, nemen 18 spelers je mee op een woeste zeereis waarbij de bulderende zee onverbiddelijk het laatste woord heeft.

 

Bij Strandpaal 32, midden op het weidse strand met aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant de prachtige duinen van Bergen aan Zee, liggen 200 olievaten, containers en waterkanonnen op je te wachten.

In een Neder-Koloniale taal van Jibbe Willems en op muziek van componist en multi-instrumentalist Frank Wienk (beter bekend als Binkbeats) beleef je een meeslepend verhaal over het einde van het tijdperk waarin de Westerse mens geloofde dat zij de planeet straffeloos kon plunderen en over het spanningsveld tussen gewin en moraal.

Het verhaal

Een reusachtige olietanker op volle zee. Aan boord een lucratieve lading: vervuilde olie, bestemd voor de Afrikaanse markt en een kapitein met een schoon geweten. Want geld is tenslotte geld. Wanneer de kapitein het bericht bereikt dat zijn vrouw hun kindje verwacht, krijgen de toekomst en het welzijn van de aarde opeens een heel ander belang.

Tekst en muziek

Het libretto van Kaapdiegoeiekoop is geschreven door Jibbe Willems in een Neder-Koloniale mengvorm van talen die gesproken worden in voormalige Nederlandse kolonies. Papiaments, Sranantongo en Zuid-Afrikaans en hier en daar wat Indonesisch. Vertolkt door een cast van multiperformers die met zang, muziek, percussie, dans en spoken word deze strandopera tot leven brengen. Frank Wienk (Binkbeats) componeerde de intrigerende muziek, waarin hij de natuurelementen van het strand – de geluiden van wind, water en vogels – en het staal van het schip onherroepelijk laat spreken.
Kaapdiegoeiekoop is het derde en laatste deel van de oeropera-trilogie ‘Eilanden’ die Jibbe Willems voor Silbersee schreef en die in premiere gingen op Karavaan Festival. Het eerste deel Dijkdrift zag je bij Karavaan in 2016 op Landgoed ter Coulster in Heiloo (i.s.m. Calefax). Het tweede deel Aardappelvreters zag je op boerderij Valkering in Egmond (i.s.m. Gouden Haas en Slagwerk Den Haag).

Strand bij Strandpaal 32, Bergen aan Zee

27,50 standaard, 25,00 vrienden van Karavaan

Helaas niet rolstoeltoegankelijk

Data
wo 25 mei 2022
20:00 uur
do 26 mei 2022
20:00 uur
vr 27 mei 2022
20:00 uur
za 28 mei 2022
20:00 uur
do 02 jun 2022
20:00 uur
vr 03 jun 2022
20:00 uur
za 04 jun 2022
20:00 uur
zo 05 jun 2022
20:00 uur